Spreadshirt – Sälja varor med API

DELA

spreadshirt-logoJag har alltid varit intresserad av att driva min egen webbshop, jag har har vid flera tillfällen både installerat och underhållit olika webbshoppar men aldrig något eget. Därför blev jag extra intresserad när jag nyligen upptäckte Spreadshirt och fram för allt Spreadshirt API, jag gillar tanken bakom APIer,  möjligheten att bygga vidare eller mixa olika datakällor och blev intresserad av att testa spreadshirt och se hur deras API fungerar.

Jag började med att skapa ett konto och att ansöka om en API-nyckel, de gör skillnad på den europeiska och amerikanska marknaden. Länken i deras api information länkar till den tyska sidan för den europeiska marknaden, men ett snabbt hack visar att det gick lika bra med den svenska sidan genom att byta ut .de till .se.

Första steget är redan avklarat, jag tyckte inte produktbilderna passade in bra med designen på min butik så jag valde ändra på hur produktbilderna presenteras. Detta gjorde jag genom att bygga en egen mashup som laddar ner befintliga produktbilder från deras image-server, ta ut trycket från bilden och lägga det på mina egna bilder, fria från 90-tals drop-shadow, sedan roterar jag bilden och lägger en liten reflektion under bilden. Bilderna komprimeras sedan med tinypngs API (deras API är i stängd beta men kontakta dem på twitter om ni är intresserade av att testa) och laddas sedan upp och cashas på amazon s3. Tjänsten är för tillfället fri att använda och koden släppt som open source så kolla gärna in image.spreadshirt.pixel2.se.

Nästa steg är att utveckla min egen webbshop som kopplar mot Spreadshirts API. Genom deras api kan man få tillgång till följande information

  • Produktbilder i valfri storlek
  • Butiks information (så som valuta, språk, tidigare beställningar)
  • Artiklar (produkt information, priser, rabatter, design)
  • Kundvagn (spara produkter i kundvagnen)

Så när kunden trycker på att gå till kassan måste man fortfarande vidarebefordra kunden till spreadshirts egen betallösning, vilken till en viss del kan vara skönt då man slipper allt strul med betalningar. Men det gör också att det blir svårare att påverka flödet i kassan, och t.ex. fraktkostnader.

De har också en mycket användbar API Browser som jag använt vid flera tillfällen där man enkelt kan testa olika anrop och se deras svar.

Webbshoppen bygger jag med min favoritplattform wordpress med woocommerce plugin för att lägga på extra funktionalitet för webbshoppen, shoppen bygger även på ett tema från samma företag. Både deras tema och woocommerce är mycket smidigt att arbeta med då de följer samma princip som wordpress med hocks som man kan registrerar sig på. Vilket gör att det är mycket enkelt att lägga till egna delar eller helt byta ut befintligt innehåll utan att behöva göra några modifieringar i deras kod. Detta gör det mycket enklare att underhålla då alla ändringar ligger i min egen plugin, och det gör det också väldigt enkelt att uppdatera deras kod ifall det skulle behövas.

Så vad är det jag tänkte försöka mig på att sälja undrar du kanske då….  domänen säger förhoppningsvis allt; tygpåsar.nu mer om det senare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *