Använda VIM-kommandon i Visual Studio 2010

DELA

På nya jobbet utvecklar vi dagligen i c# .net, en miljö som jag tidigare känt på en del genom ASP.NET för webbsidor. Men jag har inte varit så förtjust i Visual Studio som IDE tidigare, då jag vanligtvis utvecklas på min Macbook pro har jag länge använt Textmate och det har funkat bra för de uppgifter jag gjort då, men jag har alltid sneglat mot vim och emacs för möjligheterna att sköta nästan allt genom kortkommandon via tangentbordet.

Så jag började nyligen använda VIM genom MacVim, och börjar precis lära mig kortkommandona och jag gillar dem och enkelheten att göra avancerade operationer. Men när man utvecklar i .net kan man verkligen inte vara utan auto complete och intellisense. Där har Microsoft lyckats bra och man kan enkelt koda i c# .net utan att ha exakt kunskap om funktionsnamn osv. Jag ville därför undersöka möjligheten att integrera vim-kommandona direkt i VS 2010 som vi använder på jobbet.

Det visade sig finnas två olika tillägg, ett fungerar som extension till Visual studio, VsVim utvecklat av en Microsoft anställd själv och släppt gratis men verkade ha en del brister då inte alla grundläggande vim-kommandon var implementerade. Jag valde därför att testa ViEmu som en en kommersiell vim emulator för Visual studio som fungerar till en del olika Microsoft produkter, Word, Outlook, Ms SQL och så klart Visual Studio 2010. En licens kostar $99 men något som jag hoppades kunna köpa in genom företaget om det visade sig vara smidigt. Jag installerade därför en 30 dagars trail för att testa.

Första intrycket verkade riktigt bra, den lyckas simulera de olika input-lägena, och alla standard kommandon finns med, det enda jag upptäckte som saknades var ctrl+a, ctrl+x för öka/minska nummer. Men den hade lite små problem och verkade inte alltid komma ihåg vilket läge den var i, speciellt när man gick mellan debug-läge i VS, vilket kunde vara irriterande ibland.

Det närmar sig nu slutet av min 30 dagars trail och dags att bestämma mig för hur jag ska göra, även då jag gillar upplägget och kortkommandona, kommer det nog leda till att jag istället avinstallerar ViEmu och kör med standard VS kortkommandon, av två anledningar:

  1. Kollegor som kommer för att visa eller testa något blir helt förvirrade när inte standardkommandon som ctrl+c, ctrl+v fungerar. Och på jobbet har vi en öppen miljö och par-programmerar ofta vilket då ställer till problem.
  2. Visual Studio tillsammans med ReSharper, som vi är riktigt grymt verktyg, har en ganska bra uppsättning kortkommandon och dessa krockade med vims kortkommandon.

Jag har inte helt gett upp att köra med vim-kommandon, men för tillfället nöjer jag mig med de inbyggda kortkommandona och satsar istället på att lära mig dessa för att. Så nu ligger en utskrift av kortkommandona för visual studio och ReSharper bredvid mig på skrivbordet när jag utvecklar. Någon som testat andra kortkommandon för visual studio som du kan rekommendera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *