Varje webbutvecklare med självaktning ska ha en egen server, eller ”mitt största misstag”

DELA

Läste nyligen en intressant artikel om en entreprenörs största misstag, och även om jag inte förlorar riktigt så mycket pengar har jag ett gammal projekt som ligger och gnager på mig och som nu i efterhand kan ses som mitt största misstag.

Det var i slutet av 2006 och jag drev min verksamhet hemifrån och det gick bra och jag började få ganska mycket pengar på kontot. Så jag bestämde mig då att mitt företag behöver sin egen server. Inte för att jag växt ur webbhotellet, jag hade knappt några färdiga tjänster alls som krävde en server. Men då kändes det som varje webbutvecklare med självaktning skulle ha sin egen server. Så sagt och gjort jag beställde en splitter ny Dell PowerEdge 1850, 2 stycken 3.0GHz Intel Xeon processorer (var precis innan dual core blev populärt), 2 GB RAM, 15000 rpm SCSI-diskar, redundant nät och strömförsörjning osv. Vilket då gick på ungefär 20kkr exkl. moms.

Jag ställde servern i Stockholm hos Binero (på den tiden Aleborg) då de hade väldigt bra priser. Även om trippen från Göteborg till Stockholm blev lång fanns det och finns det fortfarande knappt några bra alternativ i Göteborg. Servern stod nu på plats, den hade några väldigt simpla statiska sidor samt hostade min e-post. Det var allt, och tiden gick och jag fick fler kunder och mina egna projekt fick vänta allt längre. Så har det sett ut tills nu, 4 år senare har servern stått nästan helt orörd, rullat på helt utan belastning och jag betalar varje månad för prestanda som jag inte kommer i närheten av att använda .

Jag har till och från under dessa 4 år haft planer på att försöka sälja servern och istället skaffa VPS och expandera efter behov. Men jag insåg snart att jag aldrig skulle få några stora summor pengar för servern, och mitt avtal med Binero var så pass bra att jag nästan skulle få betala mer ifall jag ville ha flera VPSer.

Vad händer nu?

I stället för att ge upp bestämde jag mig nu för att ta tag i servern, jag har fortfarande flera projekt i pipelinen och behöver en gemensam plats där jag enkelt kan lägga upp mina nya projekt. Så för att göra detta möjligt kommer jag att göra en totalöversyn av servern. Installera mer minne, DRAC kort (vilket den saknat under hela tiden vilket försvårat administration), och fler hårdiskar. Jag ska sedan virtualisera upp servern, ge mig in i molnet och på så sätt få ut det mesta från prestandan servern ändå har. Min plan är att skapa 3 virtualiseringar, men styrkan är ju att när väl virtualiseringen är på plats är det enkelt att utvidga efter behov. Jag kommer att använda VMware vSphere Hypervisor (ESXi) och planerar att dela upp servern så här

Beställningen är redan gjord, ett DRAC 4 kort, fyra stycken 1GB RAM och två stycken 160GB IDE-diskar. Majoriteten av delarna köps från ebay i USA då priserna är oslagbara. Nästa etapp blir under vecka 34 då jag planerar att åka till Stockholm och göra själva installationen. Server står i dagsläget i BGC hos Phonera efter att Binero la ner sin colocation-verksamhet.

Vad har jag lärt mig av detta?

  • Börja smått och väx, inte tvärt om.
  • Webbhotell funkar perfekt tills det att du är för stor och då blir inte steget till en VPS lika långt
  • Gör det enkelt för dig, installera en smidig kontrollpanel och det blir mycket enklare från idé till att komma igång. Att behöva logga in på servern via remote är både tidskrävande och jobbigt.

Jag kommer försöka posta mer allt eftersom projektet fortsätter, och om något där ute har några synpunkter eller tips tar jag gärna emot dem. Jag har redan nu spanat in massor av olika kontrollpaneler och planerar att göra en genomgång för att se vilka av Open Source (ja de finns för Windows också :)) alternativen som lever upp till förväntningarna, och om intresse finns dela med mig av det här på bloggen.

Sprid gärna vidare om du tycker det är intressant…

 

2 reaktioner på ”Varje webbutvecklare med självaktning ska ha en egen server, eller ”mitt största misstag””

  1. Jag har liknande erfarenheter, egna servrar är ett otyg. Hyr dedikerade eller VPS om man inte behöver avancerade funktioner mot os’et. Det blir enklare i längden.

    Bara en sådan sak som att din dedikerade server kan gå sönder, diskar pajar, psuer blir trasiga, raidkort buggar. Eeek.

  2. Jag kan tänka mig att många varit i en liknande situation. Och visst har du rätt i att det kan vara värt mycket att slippa allt strul med själva hårdvaran när man hyr VPS. Just nu ser jag fram emot att få igång servern, den dagen det börjar strula är det kanske inte lika kul 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *