Smart 404 sida i wordpress – Fånga upp dina besökare innan det är för sent

DELA

Jag letar alltid efter nya sätt att förenkla för mina besökare, ett problem som kan uppstå är besökare som kommer fel. De får error 404, antingen har de skrivit in fel adress, någon har länkat till fel sida eller så har den som driver hemsidan tagit bort eller flyttat sidan och glömt att göra en redirect.

Men inte nu längre, jag installerade nyligen en wordpress plugin vid namnet Smart 404, och den gör precis vad namnet antyder, en smart 404-sida. Genom att analysera den url som besökaren angivit söker den igenom alla sidor och inlägg (även kategorier och taggar) för att hitta vilken sida besökaren kan vara intresserad av. Så istället för att komma till en tom och intetsägande error 404 sida får besökaren direkt alternativ på liknande sidor och kan på så sätt komma rätt även fast adressen är fel. Men smartast av allt är ifall det enbart finns en sida med liknande namn så gör pluginen en 301 redirect direkt till rätt sida, vilket gör att användaren inte får ett hemskt 404 meddelande utan kan istället fortsätta surfa och förhoppningsvis hittar den information de ville ha ändå.

För att ytterligare förbättra din 404 sida rekommenderar jag också att installera en logger för 404 errors, jag använder själv JH 404 Logger som smidigt visar de senaste felaktiga adresserna direkt i din panel, men det finns även 404 Notifier som skickar ut e-post vid felaktiga träffar.

Exempel på hur Smart 404 fungerar

Säg att du har bytt kategori på ett inlägg och du har med kategorin i din url

  • www . blogg . se /okategoriserad/mitt-inlagg/ till
  • www . blogg . se /nyheter/mitt-inlagg/

Smart 404 inser då med en gång att det är samma slug/url och gör en 301 redirect till rätt adress istället.

Sök direkt ifrån adressfältet

Men även om namnet eller titeln på sidan inte är den samma så låter Smart 404 dig söka direkt från adressfältet och visar automatiskt rätt sida ifall den hittar en träff. Låt säga att vi har en sida med kontaktuppgifter, och sidan heter just det ”Kontaktuppgifter”, men i texten på sidan står det ”Kontakta oss via e-post eller telefon…”.

  • www . blogg . se /kontakta-oss/ genom att skriva sökordet kommer besökaren automatiskt till
  • www . blogg . se /kontaktuppgifter/

Tänk på både besökare och sökmotorer

Även om denna plugin i första hand förbättrar upplevelsen för dina besökare så kommer det även ha en positiv effekt för sökmotorerna, tänk dig samma scenario fast en annan hemsida länkar till fel adress. Med denna plugin kommer google (finns det någon annan sökmotor ;)) direkt till rätt sida även om det är fel adressen. Den använder sig av 301 redirects enligt SEO konstens alla regler för att se till att google även sparar rätt url i sitt index.

Framtiden för Smart 404

Jag kommer i framtiden vara direkt involverad i utvecklingen av Smart 404, jag skickade för några dagar sedan in en bugg-fix för Smart 404 version 4.0, den snabba responsen (buggfixen var introducerad och uppladdad på wordpress några timmar senare) från huvudutvecklaren gjorde mig intresserad och jag bidrar gärna med det jag kan. Om ni har några önskemål på funktioner eller uppdateringar av Smart 404 informera gärna mig. Följande punkter ligger i min egen önskelista över kommande funktionalitet.

  • Det första jag ska ta tag i är svenskt språkstöd för administrationen
  • Möjlighet att integrera med andra bra plugins för 404-sidan genom att anropa de hooks som finns registrerade i wordpress, även om besökaren är redirectad.
  • Bättre algoritm för att hitta rätt sidor, ska se över möjligheten att även matcha felstavningar i adressen.
  • Gruppera ihop sidor och inlägg i sökningen och visa båda på resultatsidan.

Mer information

Sprid gärna vidare om du tycker det är intressant…

 

En reaktion på ”Smart 404 sida i wordpress – Fånga upp dina besökare innan det är för sent”

  1. Intressant. Många webbutvecklare glömmer hur viktigt det är att man har givande 404-sidor, perfekt plugin för wordpress-deploys. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *