Hur skapar man barcode/streckkod (QR) länkar till android market?

DELA

Illustration från Barcode Scanner till androidNär jag tidigare i veckan tipsade om Air Control måste jag ju naturligtvis länka till vart man laddar ner spelet, något som de löst väldigt smidigt i Android. Genom att ta en bild på en QR-kod får man automatiskt all information man behöver utan att skriva några sökord eller en url.

Jag använder själv Google Googles för att scanna streckkoden då den gör det väldigt smidigt. Genom att ta en vanlig bild med Googles så integrerar den direkt med Android market och visar ikoner och länkar direkt till applikationen. Det finns också ett flertal olika barcode scanners för android. Men hur gör man själv för att skapa dessa bilder?

En QR-kod är avancerad streckkod och kan innehålla mycket mer information och används vanligtvis vid identifiering med mobiltelefoner, något som är mycket stort i t.ex. Japan. Svaret visade sig vara mycket enkelt då google tillhandahåller ett API för att skapa dessa QR-koder med vanliga GET-anrop. För att skapa en QR-kompatibel streckkod med hjälp av googles API skickar man enbart med texten man vill komprimera och storleken på bilden.

 http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=100x100&chl=http://blogg.pixel2.se

Ovanstående kod skapar en 100×100 bild som länkar till förstasidan på min blogg när den scannas. Enbart genom att ändra chl attributen kan man välja vad QR-bilden skall innehålla. För att länka direkt till android market krävs det bara att man gör en länk till en sökning.

market://search?q=barcode

På samma sätt som för googles API använder man istället attributet q för att definiera vad man vill söka efter, man kan även använda definierade nyckelord för att hitta exakt rätt paket. pname:dk.logisoft.aircontrol länkar till exempel direkt till paketet för aircontrol från logisoft.

market://search?q=pname:dk.logisoft.aircontrol

Att få tag på paketnamnet är inte riktigt lika enkelt, men enklast om man sitter vid datorn är att gå in på Cyrket som innehåller statistik och länkar till alla applikationer i android market. Där finns det även färdiga QR-koder att använda.

Mer information

Sprid gärna vidare om du tycker det är intressant…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.