Att söka jobb; The true story

DELA
Någon som snart kommer söka nytt jobbFoto av Y; Någon som snart kommer börja söka nytt jobb 🙂

Jag har precis börjat min karriär med jobbsökande efter 3 års studier på Software Engineering and Management och har bara varit ute på ett handfull intervjuer men något som varit genomgående är att de alla haft någon form av teknisk intervju, något som jag inte förväntat mig. Så om du ska söka jobb som IT-konsult eller mjukvaruutvecklare här kommer bakgrundsinformation om hur din jobbintervju kan gå till väga.

Företagen i fråga är tre stycken med lite olika inriktning, två är IT-konsultbolag i Göteborg med inriktning på Microsoft och Sharepoint och den tredje är en tjänst som programvaruutvecklare på ett globalt företag, även här med kontor i Göteborg. Anställningsprocessen börjar som vanligt med att jag skickar in mitt CV, som för övrigt följer en open source mall för Latex, anpassad av min klasskompis Jonatan (som nu mera är anställd på ett av företagen), den finns även tillgänglig i sin helhet på github. I vissa fall har jag även skickat in en anpassad kandidatprofil där jag har haft en mycket tydligare inriktning på vilka programmeringskunskaper jag har.

Som vanligt börjar det med en vanlig intervju, där nästan alltid någon form av chef deltar och vi pratar med öppet om vad jag har för kunskaper, vad jag brinner för osv. Jag känner mig trygg i min roll och känner att mina 5 år som enskild firma har givit mig den kunskap och erfarenhet som krävs. Men det är nu intervjuerna tar en liten twist och och de så kallade tekniska inslagen börjar. Nedan följer de olika typer av intervjuer jag fått genomföra:

Vid ett tillfälle blev jag ombedd att psudokoda på en whiteboard tavla. Intervjun varade i 45 minuter och jag började med att skriva en simpel funktion för att kontrollera ifall en sträng är ett palindrom, gjorde några fler enklare stränghanteringar samt skapa en fibonaccitals generator.

Samma tillfälle avslutades sedan tillsammans med en arkitekt med ytterligare 45 minuter med fler tekniska frågor där de bad mig förklara olika koncept, t.ex. Skillnad mellan private och protected funktioner, olika design patterns osv. Även här var whiteboard tavlan inblandad och jag fick rita ett UML-diagram över olika bildelar samt skriva SQL-frågor.

Foto av occ4m

Vid ett annat tillfälle blev jag tilldelad en laptop, Visual Studio startades upp med ett tomt projekt och de bad mig programmera medan en av deras utvecklare satt och kollade över axeln. Även här fick jag skapa en palindrom kontroll (verkar vara ett populärt inslag) samt andra stränghanterings funktioner. Allt lyckades att kompilera och köra även om koden inte blev den bästa. Tillsammans med samma utvecklare fortsatte vi att prata om några olika OOP principer och avslutade intervjun som nu nästan pågått i 1 timme med att jag steg för steg berättade vad jag skulle ha i åtanke ifall jag skulle skapa ett schackspel från grunden.

Foto av Christy C

Men det absolut hårdaste testet måste ha varit när jag efter intervjun med de ansvariga blev tilldelade ett logiktest, strukturerat på samma sätt som högskoleprovet (nu har jag visserligen inte gjort högskoleprovet själv, men så som jag uppfattat det och vad jag har sett var det väldigt lika). Testet var uppdelat på 80 frågor med allt från mattematik, svenska, språk och logikfrågor. Frågorna i sig var inte så svåra med allt detta skulle avklaras på 30 minuter. När 30 minuter hade gått hade jag enbart klarat lite mer än hälften av frågorna. Men testet var inte slut där, jag fick sedan med mig ett personlighetstest hem på ytterligare 45 minuter där jag skulle svara på 200 frågor för att skapa en profil över mig.

Ett roligt inslag med det sista testet är att det utfördes av ett externt företag, rekrytema.com där jag även själv kunde ringa in för att få reda på mitt resultat. Och mitt test gick tydligen helt okej med 15 poäng på logiktestet (vilket var medel) och inga konstigheter i mitt personlighetstest, möjligtvis att jag framhållit en väldigt atletisk sida av mig själv, även om jag försöker vara sportig är det inte alltid fallet. Jag måste också säga att vid alla programmeringstillfällena var utvecklaren som utförde testet väldigt trevlig, jag tänkte högt och försökte förklara mina tankegångar och det märktes att det var viktigare än hur själva koden blev.

Jag har personligen ingenting emot intervjuerna i sig, och alla tre gick väldigt bra för mig och resulterade i olika erbjudanden. Alla tre platserna verkade som trevlig arbetsplatser och kollegorna kunniga. Men jag ställer mig tvivlande på om en sådan tekniks intervju verkligen ger det eftertraktade resultatet. För man anställer inte en ”programmerare” man anställer en person, en person som kan vara drivande, kan ha lätt att lära sig, kan vara enkel att ha att göra med. Dessa attribut tycker jag borde vara viktigare än att man under press skall prestera bra kod på en whiteboard tavla. Och jag undrar om det inte finns bättre sätt att testa detta på.

Vad tycker du, är det ett bra sätt att hitta duktiga utvecklare?

2 reaktioner på ”Att söka jobb; The true story”

 1. Det är väl både ett jag och ett nej. Kan vara ett bra sätta att gallra ut folk, säga har du 25 sökande.

  Rensar bort 15 st (pga inadekvat utbildning etc, av de 10 kvarstående görs tester liknande:
  – allmänbildning (liknande ett högskoleprov, ta reda på hur personen är kunskapsmässig inom andra ämnen, hurdan läsförmåga, förståelseförmåga etc.)

  – kodskrivning i form av pseudokod på whiteboard (ta reda på hur personen kan fungera i team, dvs hur de luftar sina tankar, för att kunna få feedback av andra systemutvecklare i teamet)

  – personlighetstest, ”är” personen som han/hon påstår?!

  Här rensar du ut 5 personer som vi inte tycker passar in.

  Med de 5 kvarvarande gör man lite mer personliga intervjuer, lite mer om det som inte handlar om arbetet, platsar personen in bland våra medarbetare?

  (Kanske) 🙂

  1. Intressant att höra dina synpunkter, jag kan också se både för och nackdelar men kan inte bestämma mig vilka som väger mest. Men det måste vara en knivig situation att vara den som sitter på andra sidan bordet också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *